пятница, 29 октября 2021 г.

Запасання шипшиною - турбота про здоров'я

 


Фото Віталія Бабенка. Київ. Врожай шипшини дістається через подряпини, а інколи - й порваний одяг.

Фото Віталія Бабенка. Київ. Шипшина в заростях колишнього квітникарства.

Фото Віталія Бабенка. Київ. Зарості колишнього квітникарства.

Фото Віталія Бабенка. Київ. Шипшина в заростях колишнього квітникарства.

Фото Віталія Бабенка. Київ. Шипшина в заростях колишнього квітникарства.

Фото Віталія Бабенка. Київ. Шипшина в заростях колишнього квітникарства.

     Осінній ліс манить не тільки красою, але й останніми ягодами. У цей час, перед настанням заморозків, в київських лісах зазвичай збирають шипшину, глід, горобину. Плоди глоду часто знаходяться прямо під руками, хоча іноді - на значній висоті. А от шипшина просто манить до себе яскравими плодами, але добре тільки тим, які підійшли до кущів першими - вони можуть обірвати ягоди без значних "втрат" у вигляді подряпин або й  порваного одягу. Я намагаюся йти "на шипшину" у джинсовому одязі, він досить стійкий навіть для гострих шипів шипшини. Бажано мати із собою і величенький шматок брезенту - тоді можна розраховувати на збирання майже недосяжних ягід у колючих заростях. 

     А збирати потрібно, бо плоди шипшини знижують вміст холестеролу в крові, уповільнюють відкладання атеросклеротичних бляшок у кровоносних судинах. Вітаміни і каротин активізують ензимну систему, посилюють регенерацію тканин, синтез гормонів і впливають сприятливо на вуглеводний обмін та проникність судин. Вміст вітаміну Р сприяє зменшенню крихкості капілярів, допомагає використанню аскорбінової кислоти організмом. У рослинному світі плоди шипшини мають найвищу вітамінну активність. Вони містять вітамін С (від 1 000 до 4 800 мг%), каротин, вітаміни В2, Р, К, Е, а відвар з плодів шипшини давно є улюбленим напоєм багатьох людей. Я його заварюю, переважно, з ягодами глоду і в кінці додаю каркаде...